2012. december 23., vasárnap

Finn diós koszorú

Ez a kalács sajnos nem tartott ki egy fényképezésig se, olyan gyorsan nekiláttunk. Finom lett, eltesszük a receptet!

Hozzávalók:
A tésztához:
100 g cukor
3 dl tej
1 csomag szárított élesztő
500 g liszt
2 tojás
1 csipet só
1 csapott ek kardamom
100 g vaj

A töltelékhez:
125 g vaj
2 ek liszt
150 g dió
50 g barna cukor

Tetejére:
2 tojássárga
1 kk olaj
mandulaforgács

  1. A lisztet elkeverem a sóval, kardamommal. Lyukat fúrok a közepébe, oda töltöm az 1 dl langyos tejet kis cukorral és az élesztővel. Kicsit elkevergetem a kráterben a folyadékot, és hagyom kelni.
  2. A maradék tejet elkeverem az olvasztott vajjal, cukorral és a 2 tojással.
  3. Amikor az élesztő felfutott, összekeverem a tojásos vajas tejjel. 
  4. Puha kalácstésztát keverek belőle, félreteszem kelni.
  5. A töltelékhez kikeverem a durvára tört diót és a vajat, cukrot, lisztet.
  6. A recept 2 koszorút írt, de legközelebb egyet csinálok a következőképpen:
  • Kinyomkodom a levegőt a megkelt tésztából.
  • Téglalapot formázok belőle
  • Megkenem a töltelékkel, feltekerem.
  • Koszorút formázok belőle, cikkekre vágom, de nem vágom be teljesen.
  • Egyik cikket kifelé igazgatom, a másikat befelé.
  • Megkenem tojással, megszórom mandulával.
  • 20 percig hagyom kelni, pihenni.
200 fokos sütőben 20-25 perc alatt sül meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése