2013. május 9., csütörtök

Zöldséges rakottas

Saját fejlesztés, bár valószínűleg nem én találtam fel először: Sok edény, nem túl sok munka jellemzi, és rendszerint üres kínálótál és jóllakott, elégedett család a végeredmény.

1. Felteszek 2 fej hagymát dinsztelni, lehet jó nagyokból is. Itt most tobzódunk kicsit az ízekben.
2. Ráteszem a darált marhát (abból a legjobb), kevergetem fehéredésig.
3. Teszek hozzá sót, borsot, oregánót, bazsalikomot, olasz fűszerkeveréket bőven.
4. Jöhet egy konzerv hámozott, kockázott paradicsom. Ezzel lefedve kis lángon főzöm vagy 15-20 percig.
5. Közben felteszek egy kb. másfél pohárnyi (2 dl-s) rizst főni sóval.
6. Keresek a mélyhűtőben valamilyen fagyasztott zöldséget (min. 400g). Ezt megpárolom, illetve forrásban lévő vízben max. 5 percig blansírozom -már ha brokkolit találok éppen.
7. A párolt zöldséget sok fokhagymával (talán volt az 4 gerezd is) átforgatom. Só, bors ide is kell!
8. Rétegzem a rizst, húst, zöldséget.
9. Kedvemtől függően tojásos tejfölt (fokhagymával, bármilyen fűszerrel, anélkül), és/vagy reszelt sajtot teszek rá.
10. 200 fokon pirosra sütöm nagyjából 30-40 perc alatt.

Nem szeretek ennyit foglalkozni egy étellel, de ez megéri, és párhuzamosan készíthető minden, illetve előző nap is elkezdhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése