A zabsüti olyan régi receptem, hogy már nem is emlékszem az eredetére! A sikere viszont töretlen. Öcsém elutazására ezt is csináltam, kicsit megvariáltam, amire ő csak ennyit mondott: "Van, amit kár variálni." Ebben van némi igazság, a változtatgatásra Gergő miatt került sor, miatta hagytam ki például a csokidarabokat. Ez nagy érvágásnak bizonyul.
Íme, az eredeti recept:
20 dkg zabpehely
10 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg vaj
2 tojás
1 kk sütőpor (ezt rendszeresen kihagyom)
10 dkg étcsoki aprítva
Ezeket mind össze kell gyúrni, kicsi korongokat kell formázni a masszából, és sütőpapíros tepsiben 10-15 perc alatt 180 fokon kell megsütni. Vigyázat, utána még megkeményedik a keksz!
A variálásaim:
Liszt helyett darált mogyoró
csoki helyett, mellé durvára tört dió
alma kockák és sok fahéj
Mehet bele kókuszreszelék, mazsola, kakaópor, ki mit szeret.
1* próbáltam vaj nélkül.
VálaszTörlésHát nem ugyan az a hatás.
Én cukor nélkül csináltam meg egyszer véletlenül, de úgy is elfogyott, csak lekvárral...
VálaszTörlésCukor helyett mézzel is lehet variálni, vagy akár felesben, ez a massza valóban mindent benyel, csak mindig legyen original is!
VálaszTörlésA sütőpor valóban tök 8, h benne van-e vagy sem, nekem sem változtatott rajta soha.
Egyszer beletoltam egyben az egész masszát a tepsibe, mondván majd abból megvacsizom azt tördelve... nem szabad.
Kellenek a kis formák különben nem sül meg rendesen!
Én max tenyérnyi méretűt szoktam csinálni, bár lányoknak az vacsira elég, ők inkább a 2-3cm átmérőjűeket szeretik.
A "diszkoszkorongjaid" durván méretesek. Elhiszem, hogy nem szeretsz vacakolni a formázással, de ha vizes kézzel korongozol, akkor egész gyors!
VálaszTörlés